زرشک و خواص بی نظیر آن
میوه زرشک از گیاه زرشک که به صورت درختچه های خار دار و برگ ریز بدست میاید. کاربردهای دارویی این گیاه بیش از 200 سال برای همگان شناخته شده است، از مهمترین خواص آن می توان به سم زدایی بدن، آرامبخش بودن و کنترل کلسترول بدن و درمان بیماری های گوناگون اشاره نمود. در کنار خواص دارویی این گیاه در مصارف خوراکی به صورت روزمره نیز قابل استفاده است که تاثیر بسزایی در سلامت بدن، کنترل و پیشگیری از بیمارهای دارد.
ارزش غذایی زرشک:
دانه های بیضوی گیاه زرشک غنی از ویتامین C، ویتامین های گروه B، مواد معدنی نظیر روی و تیامین و... میباشد. همچنین حاوی آنتی بیوتیک جهت از بین بردن انواع قارچ، باکتری و پروتوزوآ میباشد. بجزء میوه زرشک، ساقه و حتی پوسته ریشه زرشک حاوی موادی همچون ایزوکوئینولین و آلکالوئیدها است که در درمان انواع بیماری ها قابل استفاده است.
هر 100 گرم از گیاه زرشک شامل (میزان کالری: 316 کالری ) :
24 میلی گرم ویتامین C
63.9 گرم کربوهیدرات
27.2 گرم قند
3.6 گرم پروتئین
3.5 گرم چربی
7.4 گرم فیبر رژیمی
مهمترین خواص زرشک
1- آنتی بیوتیک قوی
از زرشک به عنوان یک گیاه ضدقارچ ضدباکتری یاد میشود، همچنین در درمان و کنترل التهاب های ناشی از عفونت موثر است، به طور کلی برای درمان و بهبود عفونت های مربوط به مجاری ادرای، دستگاه گوارش و دستگاه تنفسی قابل استفاده است. همچنین برای درمان گلودرد ناشی از سرماخوردگی، گرفتگی بینی، سینوزیت و ... به دلیل حجم بالای ویتامین C موجود در آن استفاده میشود. به دلیل داشتن خواص ضد قارچی در درمان و کنترل عفونتهای ناشی از قارچ های پوستی نیز کمک شایانی می کند.
2- تاثیر زرشک جهت سلامت پوست و مو
از مهمترین خواص ویتامین C می توان به تولید کلاژن، روشن و شفاف سازی پوست اشاره نمود، در کنار ویتامین سی و تولید ملانوما به کم رنگ شدن لکه های پوستی کمک ویژه ایی می کند، از دیگر خواص آن به تاخیر انداختن پیری پوست و بروز نشانه های آن تاثیرگذار است.
از مهمترین خواص زرشک می توان به درخشندگی و سلامتی مو، بهبود گردش خون و تغذیه پوست و مو اشاره کرد.
3- زرشک و چربی سوزی:
داشتن رژیم غذایی مناسب در کنار چربی سوزی و لاغری در کنار تمرینات ورزشی مرتب اهمیت ویژه ایی دارد.
بالا رفتن متابولیسم بدن عملی موثر به کاهش درصد چربی های مضر در خون است، در صورت عدم تعادل رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها، بیماری های همچون چاقی و سایر بیماری های مرتبط با آن به وجود می آید. مصرف مناسب و متعادل زرشک به شما در حفظ این تعادل کمک شایانی خواهد کرد.
4- کبد و کیسه صفرا را پاک میکند
مهمترین اندام بدن جهت سم زدایی و پاکسازی بدن از مواد مضر همچنین تولید صفرا برای هضم چربی در بدن کبد است. بربرین موجود در گیاه زرشک سبب پاکسازی کبد، ترشح صفرا در کبد (صفرا در مراحل گوارش به عنوان یک ملین خفیف و هضم چربی ها نقش ویژه ایی دارد) و کلاً سم زدایی بدن می شود.
5- بیماری های دستگاه تنفس و گلو درد
میوه های زرشک غنی از ویتامین c است به همین دلیل درد درمان سرماخوردگی و گلو درد مناسب است. خواص ضد عفونی و ضد التهابی زرشک در درمان بیماریهای تنفسی نظیر برونشیت، سینوزیت و ... موثر است.
6- کنترل کلسترول خون
فیبر رژیمی در زرشک جهت کنترل کلسترول بد بدن و تولید کلسترول خوب بدن موثر است.
7- سلامت چشم و قدرت بینایی
بربرین موجود در زرشک جهت سلامت چشم و افزایش قدرت بینایی بسیار مفید است.
8- کنترل و درمان دیابت
یکی از بیماری های خونی که به علت ازدیاد سطح قند خون ایجاد میشود، دیابت است، بربرین تاثیر مثبتی بر هورمون انسولین دارد و سبب تنظیم قند خون میشود، در یک آزمایشی مشخص شد که مصرف 500 میلی گرم از میوه زرشک در دو یا سه دوز در روز به مدت سه ماه همانند داروی متفورمین در بدن تاثیر می گذارد.
9- بهبود سلامت قلب و عروق
مهمترین ویژگی زرشک تاثیر آن به بهبود گردش خون و سلامت قلب و عروق، در درمان فشار خون، انواع بیماری های قلبی موثر است.
10- تنظیم فشار خون
زرشک سبب عملکرد صحیح رگ ها شده و همچنین باعث کنترل عملکرد قلب و گردش خون در رگها شده و از افزایش فشار خون جلوگیری می کند.
11- محرک جهت تولید گلبول سفید خون
تولید مناسب گلبول سفید سبب جلوگیری از لخته شدن خون و التیام سریع زخم ها میشود.