معرفی زعفران پوشال و کاربرد های آن
زعفران به جهت سختی مراحل کاشت، برداشت محصول، باردهی کم هر گل و قیمت بالای آن نام طلای سرخ را به خود اختصاص داده است. در این گفتار به صورت اختصاصی در مورد زعفران پوشال و کاربرد آن و همچنین علت استقبال خانواده های ایرانی از آن می پردازیم، با ما همراه باشید.
معرفی زعفران _ طلای سرخ
رشد گیاه زعفران از طریق پیاز است و اندامی با نام ریشه ندارد. پیاز زعفران میبایست بین ۷ الی ۱۰ سال در زیر زمین باقی مانده، تا وارد مرحله گلدهی شود.
از پیاز زعفران در فصل گلدهی، گلبرگ هایی با رنگ بنفش روشن که در میان آن سه تار کلاله با رنگ قرمز ظاهر می شود. به دلیلی سختی مراحل کاشت و برداشت و کم بودن تعداد کلاله ها در هر گلبرگ، قیمت بالای آن دور از انتظار نیست.
زعفران دارای انواع گوناگونی است که هریک ویژگی های ظاهری مختص به خود را دارند، بسته به ویژگی های ظاهری و قیمت آن به 5 دسته زعفران نگین و سوپر نگین، زعفران سرگل، زعفران پوشال، زعفران دختر پیچ، ریشه زعفران تقسیم می شود.
زعفران پوشال چیست؟
در فصل برداشت زعفران، کلاله های قرمز را از بخش پایینی هر تار یا خامه جدا می شود. هر تار زعفران بجزء قسمت قرمز، دارای بخش های نارنجی متمایل به رنگ زرد نیز میباشند.
زعفران پوشال به زعفرانی گفته میشود که در زمان جدا سازی تار زعفران در حدود 1 تا 3 میلیمتر از خامه در یک تار زعفران دیده شود. این نوع زعفرانها به دلیل داشتن کلاله بزرگتر دارای قدرت رنگ دهی بیشتری در حدود 170 الی 250 واحد است.
یکی از راههای تشخیص زعفران اصل از زعفران تقلبی وجود قسمت زرد در تار زعفران پوشالی است. بر همین اساس خریدار به دلیل اتصال کلاله به خامه می تواند مطمئن باشد که زعفرانی خریداری شده اصلی بوده و تقلبی نمیباشد. از دیگر عوامل تمایل بیشتر خریداران به زعفران پوشالی، کامل بودن رشته زعفران و در نتیجه بهره گیری از تمامی خواص زعفران میباشد.
انواع زعفران پوشال
زعفران پوشال به صورتی خشک میشود که رشتهها، قرمز رنگ و حجیم باشند و معمولاً بر اساس میزان فِرخوردگی کلاله، میزان خامه متصل به آن و همینطور میزان درشتی به ۳ دسته زیر تقسیم میشود.
زعفران پوشالی به گونه ایی خشک میشود که تارهای آن کامل، قرمز و حجیم باشد. این نوع زعفران به طور کلی به 3 دسته بر اساس فاکتورهای همچون درصد فر خوردگی کلاله، مقدار خامه متصل شده به آن و درصد درشتی تقسیم می شود. اطلاع از ویژگی های این 3 دسته به شما کمک خواهد کرد که در زمان خرید زعفران پوشالی انتخاب درستی داشته باشید.
1- زعفران پوشال قلمدر
یکی از مرغوب ترین زعفران های پوشال بوده اصولا کلاله ها به صورت ضخیم، کشیده و صاف هستند و میزان فرخوردگی کمتری را در مقایسه با سایر زعفران های پوشالی دارد، همچنین قدرت رنگ دهی فوق العاده بالایی دارد. قلم های درشت و درصد سفیدی یا خامه در این نوع زعفران بسیار کمتر است. از مهمترین ویژگی های زعفران پوشال قلمدار می توان به:
- خوش رنگ و لعاب بودن
- تارهای جدا از هم
- پایین کلاله ها سفید رنگ
- ضخیم بودن تارهای زعفران
- فاقد فرخوردگی
- پیوستگی کلاف
2- زعفران پوشال معمولی
مهمترین ویژگی ظاهری این نوع زعفران داشتن ضخامت معمولی، کلاله دارای فرخوردگی، مقدار بیشتری خامه در هر تار و عطر و طمع بهتر در مقایسه با زعفران ضعیف دارد. به طور کلی زعفران پوشالی در مقایسه با زعفران های سرگل و نگینی کیفیت پایین تری دارد.
3- زعفران پوشال ضعیف
کلاله ها به صورت کلی بسیار نازک، ضعیف و شکننده است. علت به وجود آمدن این نوع زعفران به دلیل نبود آب کافی، پیاز ضعیف و خاک نامناسب است.
ویژگی های زعفران پوشال
ظاهر شاخه آن از مهمترین ویژگی های ظاهری زعفران پوشالی است. زعفران پوشالی از کل کلاله قرمز رنگ و قسمتی از خامه سفید رنگ در حدود 1 تا 3 میلیمتر تشکیل شده است. بر همین اساس تنها قسمت کوچکی از ساقه زرد دیده میشود. به دلیل حضور تمام کلاله و قسمتی از خامه زعفران میزان رنگ دهی آن بالا و در حدود 170 الی 250 واحد است.
مصارف زعفران پوشال
زعفران پوشالی به جهت قیمت پایین در مقایسه با دیگر زعفران های موجود در بازار عمدتاً در مصارف خانگی، شیرینی پزی و کارخانجات بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
به دلیل تشخیص راحت اصل بودن این نوع زعفران خانم های ایرانی تمایل بیشتری به خرید آن دارند. زعفران پوشالی در کاربردهای همچون:
- در کارخانجات تولید بستنی و انواع شربت و نوشیدنی
- در رستوران ها و آشپزخانه ها برای طبخ و پخت انواع خوراک و برنج
- در کارگاه تولید پولکی، سوهان، گز و نبات
به طور کلی زعفران پوشالی به دلیل قیمت ارزان و قدرت رنگ دهی مناسب برای مصارف خانگی و غیره کاربرد زیادی دارد.
مزایای زعفران پوشال
1- مهمترین ویژگی زعفران پوشال تشخیص اصلی آن از نوع تقلبی آن است. به دلیل وجود خامه در تارهای زعفران تشخیص اصل آن براحتی انجام میشود و این ویژگی این نوع زعفران را در مقایسه با سایر زعفران ها متمایز می کند.
2- از دیگر مزایای آن می توان به داشتن درصد کلاله قرمز بیشتر و در نتیجه قدرت رنگ دهی بیشتر تا 250 واحد اشاره نمود.
3- زعفران پوشال به دلیل وجود مقداری از خامه در هر تار زعفران، خواص کامل یک رشته زعفران را دارد.
4- اطمینان از خرید این محصول
5- قیمت ارزان این نوع زعفران در مقایسه با دیگر زعفران ها
تفاوت زعفران پوشال با زعفران سرگل
مهمترین عامل تمایز این دو نوع زعفران ویژگی های ظاهری آن است. جهت شناخت زعفران سرگل و ویژگی های آن به مقاله انواع زعفران سرگل و مصارف آن مراجعه نمائید.
به طور کلی از مهمترین تفاوت های آنها می توان به:
- در زعفران پوشال هر تار زعفران شامل تمام کلاله و بخشی از خامه است ولی در زعفران سرگل فقط بخش سرگل موجود است.
- به دلیل نبود زردی یا خامه در زعفران سرگل تارهای آن دارای شکستگی است.
- به دلیل مرغوبیت بالای زعفران سرگل در مقایسه با زعفران پوشال به طور عمده برای صادرات از آن استفاده میشود.
- قیمت کمتر زعفران پوشالی در مقایسه با زعفران سرگل به دلیل وجود خامه
- تشخیص اصل و تقلبی زعفران پوشالی به دلیل کم بودن تقلب در این نوع زعفران بالاتر است به همین دلیل افراد اعتماد بیشتری به این نوع زعفران دارند.
قیمت زعفران پوشال
قیمت زعفران پوشال در مقایسه با زعفران های همچون زعفران سرگل یا زعفران نگین ارزانتر میباشد، علت آن هم به دلیل وجود درصدی خامه به همراه کلاله آن است. از نظر کیفیت قیمت زعفران پوشال متنوع است. براساس کیفیت بالاترین قیمت مربوط به زعفران پوشال قلمدار بعد از آن معمولی و در نهایت زعفران پوشال ضعیف است.
نکته: هر چه مقدار خامه هر تار زعفران کمتر باشد، کلاله آن بزرگتر و در نتیجه قیمت آن بیشتر است.
سخن پایانی
بهترین زعفران موجود که برای صادرات استفاده میشود، زعفران سوپر نگین است، از مهمترین ویژگی های آن می توان به ضخیم، درشت، کشیدگی و عدم فرخوردگی هر تار اشاره نمود.
به طور قطع قیمت این نوع زعفران از زعفران پوشال به دلیل عدم داشتن خامه و وجود کلاله بیشتر است، رشته های زعفران سوپر نگین از تارهای زعفران سرگل مقداری بلندتر است. از مهمترین عوامل داشتن کیفیت و مرغوبیت بالای زعفران مربوط به مراحل کاشت زعفران، داشت و بر داشت آن همچنین کیفیت خاک وابسته است.